-eline.jpg
-birkstaale.png

VELKOMMEN TIL SOMMERRESTAURANT PÅ HENGJO PÅ HELLESØY

-hengjoNEW.jpg

I år som i fjor har Birkstaale AS fått leie Hjengjo på Hellesøy i sommer. Vi åpner da sommerrestauranten igjen fra 28. juni til 8. august kl. 12.00 - 22.00 alle dager.

Tlf 467 48 460

hengjo.sommerrestaurant@gmail.com

Vi har ikke bordbestilling.

MENY

-bacalaopizza.jpg

STEINHELLEBRØD A LA HERNAR

Eller: “Verdens beste pizza!”

Bacalao har sin opprinnelse fra Portugal, og det sies at den kom til Kristiansund i begynnelsen av 1800-tallet, via fiskeoppkjøpere fra Baskerland i Spania.

Men det historien ikke forteller, var at det ble spist Bacalao på Hernar allerede på slutten av 1700-tallet. Ryktene skal ha det til at det ble stjålet store mengder klippfisk på Mørekysten av portugisiske pirater, som ble smuglet til Europa. I en storm endte en av disse seilasene i fjæresteinene vest for Hellesøy. Kokken ombord var den eneste som overlevde og ble reddet av en enke på Hernar sammen med et større parti stjålet klippfisk og noen tønner tomater.

Kokken og enken levde herrens glade dager og kokkens spesialitet var nettopp bacalao, ofte servert med nystekt brød stekt på varme steinheller over gruen.

Vi kan med stolthet nå presentere vår variant av Hernars bacalaohemmelighet, men oppdatert etter dagens standard.

Vi kaller retten: Steinhellebrød á la Hernar. Mens andre enklere sjeler kanskje vil driste seg til å kalle det verdens beste pizza...

Allergener: Gluten (hvete), fisk, laktose (smør, ost), egg, selleri.

249,-

-drengen.jpg

FISKESUPPE

Eller: “Bestemors fløtefiskesuppe fra Utvær”

På en av de første gårdene på Skjold arbeidet det en gang en dreng som kom fra Utvær, ytterst i Sognefjorden. Han var foreldreløs og vokste opp med sin bestemor. Hver søndag kokte bestemoren hans en fiskesuppe med fløte som var det beste han visste. Savnet etter bestemors fiskesuppe ble etterhvert stor under tiden som dreng på Skjold. En gang tryglet han husbonden om å få låne en robåt. Han hadde hørt at de hadde melkekyr på Herdla og han skulle sannelig skaffe fløte til fiskesuppe. Robåten kullseilte i sterk nordavind i Hjeltefjorden og drengen druknet.

Vi vil bøte på den tragiske historien med å gjenskape drengens drømmerett: Bestemors fløtefiskesuppe fra Utvær.

Stappfull av fisk, reker, blåskjell og ikke minst: fersk fløte!

Allergener: Gluten (hvete), laktose (smør, fløte), fisk, skalldyr, bløtdyr, selleri.

249,-

-sildenot.jpg

SJØMATTALLERKEN

Eller: “Notbøterens hemmelighet”

Rett etter krigen, under sildefiskets storhetstid arbeidet det en røslig kar fra Hellesøy som notbøter på hengjo. Hans oppgave var å renske nøtene og bøte på hull og rifter. Som bonus fulgte det med alskens bifangst i sildenøtene. Den stekte og kokte han på bål nede ved fjæra til alles begeistring. Det gikk gjetord om hans kokekunst og kreative matauk.

Vi vil hedre hans minne med et bugnende fat med alskens retter fra havet, servert med frisk salat og nybakt brød.

Allergener: Gluten (hvete), egg, laktose (ost, creme fraiche, smør, fløte), fisk, skalldyr, bløtdyr, selleri.

298,-

-bergen1800.jpg

BRANDADE ØYGARDEN

Eller “Prestedatterens dagbok”

I seilskutetiden på 1800-tallet kom det mange handelsskip fra Europa til Bergen. Mannskapene ombord var minst sagt fargerike og ganske fremmed for strilene som kom roende inn i byvågen for å selge sin fangst. Ryktene skal ha det til at strilejentene fra Øygarden var svært begeistret for disse verdensvante karene ombord. Fisk, poteter og kjærlighet ble utvekslet mellom robåter og skuter i byvågen, og strilejentene rodde med store smil (og hvitløksånde) hjemover hver kveld.

Vi kom tilfeldigvis over en oppskrift på fransk Brandade i en av dagbøkene til prestedatteren i Hjelme kirke. Resten av det vi leste der velger vi å holde hemmelig...

Allergener: Gluten (hvete), laktose (melk, fløte, smør, ost), egg.

249,-

-burgercowboy.jpg

BURGER

Eller: “Den kresne fiskeren fra Fedje”

På Fedje bodde det en gang en fisker som ikke likte fisk. Kjøtt var det lite av og kosten bestod for det meste av graut, poteter og havrelefser. Den stakkars fiskeren ble ofte gjenstand for kommentarer og hets, reinspikka mobbing ville vi vel kalt det idag. Uansett så taklet ikke den kresne fiskeren mer og skrapte sammen til en enveisbillett på Amerikabåten. I det nye forgjettede landet fikk han seg jobb på en kvegranch i Ohio, og det angret han ikke på. Hamburger ble hans nye favorittmat, og det spiste han til frokost, middag og kvelds så lenge han levde.

Prøv vår variant med nykvernet kjøtt fra Brakstad i Godvik, like god som på ranchen i Ohio!

Allergener: Gluten (hvete), laktose (ost), egg.

259,-

-malin.jpg

REKER

Hva er vel sommeren uten å renske sine egne reker, nippe til et glass vin og dandere perfekte smørbrød med havets snop.

Prøv våre ferske reker med skall, (ja du leste riktig: ferske reker) sammen med nybakt loff, hjemmelaget majones, eggesalat og grønn salat. Et sommereventyr!

Er det fint vær så ta det gjerne med på svaberget utenfor...

Allergener: Gluten (hvete), laktose (smør) skalldyr, egg.

339,-

-rakkerunger.jpg

BARNEMENY

Eller: “Rakkerungene på Tjeldstø”

På en gård på Tjeldstø levde det en gang en familie som hadde åtte unger. Alle var gutter og hadde rykte på seg til å være ganske så ustyrlige. Foreldrene hadde gitt helt opp i å få skikk på avkommet og de fikk regjere som de ville. På besøk hos andre slo de seg løs og spiste opp rubb og stubb som sultne måker og ble etterhvert omtalt som Øygardens store skrekk. Ble de oppdaget i nabolaget ble gardiner trukket for og dører og matforråd låst.

Hos oss derimot er alle sultne rakkerunger velkommen og vi kan lage både pizza og burger med milde smaker som de små sarte ganer kan like. (Til rakkerunger under 12 år)

Velg mellom:

Plain skinkepizza

eller

Plain burger

98,-

Allergener: Gluten (hvete), laktose (smør, ost), egg.
-hengjo old.jpg

BRUS

Cola, Cola zero, Fanta,

Vann m kullsyre, Clausthaler

46,-

HVITVIN

Moselland Classic Riesling Kabinett

75 cl flaske 398,- Glass 98,-

Domaine Fiou Sancerre Blanc

75 cl flaske 498,-

ROSÉ

Bree Rosé Pinot Noir

75 cl flaske 398,-

MOUSSERENDE

Duchessa Lia Spumante C Brut

75 cl flaske 398,-

RØDVIN

Torrelongares Tinto Tempranillo

75 cl flaske 398,- Glass 98,-

CIDER

Bulmers Cider Original (4,7%)

149,-

HARD SELTZER

Storm Hard Seltzer White Peach (4,7%)

89,-

-haand hand.jpg

ØL

Vi serverer ekte håndverksøl fra etter vår mening, norges beste bryggeri: Haandbryggeriet i Drammen.

Les mer om de på: haandbryggeriet.no

HAANDVERKSPILS 4,5%

En gyllen pilsner brygget med de beste råvarer.

109,-

HUMLESUS 4,5%

En frisk pale ale med med hint av tropiske frukter.

119,-

MANGOSUS 4,5%

Herlig mango IPA med ekstra humle.

119,-

BADEBRYGG 4,5%

Sommerøl! Saftig, juicy, tåkete og frisk.

129,-

BRINGEBÆR 4,5%

Fruktig blonde med masse bringebær.

129,-

STORWEISS 5,5%

Hveteøl i ekte tysk stil. Nydelig til sjømat!

129,-

MARGARITA BABY! 5,5%

Surøl inspirert av den mexicanske coctailen...

139,-

BIG FAT CAT 6,7%

New England style IPA.

Hazy og juicy!

139,-

BÅNN GASS 8,0%

Vestkyst IPA med norsk malt og amerikansk humle.

139,-

BETTER DAYS AHEAD 7,5%

En moderne brown ale.

Brygget med kokosnøtt.

139,-

is.png

All iskrem 39,-

Kaffe 29,-

MORMORS EPLEKAKE

Etter oppskrift fra mormor i Småland (som bodde noen steinkast fra Katthult)

Serveres med vaniljeiskrem.

Allergener: Gluten (hvete), laktose (smør, fløte, iskrem)

95,-

-hengjologo.png